torsdag 23 december 2010

Facebook på jobbet



En brittisk undersökning visar att 6 miljoner arbetare tillbringar över en halvtimme av sin arbetstid på sociala medier varje dag. Två miljoner tillbringar över en timme av sin arbetstid på Facebook. Enligt undersökningsteamets beräkningar orsakar detta den brittiska ekonomin ett bortfall på 14 miljarder pund. Det motsvarar ungefär 17 miljarder euro.
Hur står det till i Sverige?
Jag bor i Uppsala då sökte jag info om facebook surfing i Uppsala kommun. Som skriver UppsalaTidningen har personal på Akademiska sjukhuset kritiserats för att de surfar på Facebook i stället för att jobba. Då infördes nya hårdare regler: att använda internet på jobbet är tillåtet endast om det är förenligt med den anställdes uppgifter.
Landstingets anställda kan gå in på vilka sidor som helst, inga sidor är spärrade. För kommunanställda är vissa sidor spärrade (t.ex. porr, rasism, spel).
Men man säger att det är helt lönlöst att spärra sidor för att de flesta kan ändå surfa på sina mobiler.
Vad tror ni: får man kolla facebook på jobbet?



1 kommentar:

  1. När man pratar om Internet och nätverkstjänster som Facebook så är det intressant jämföra hur andra kommunikationsverktyg togs emot i till en början. Ofta har innovationerna välkomnats för de möjligheter de skapar men också väckt stark motstånd och oro, ex telefonen. (Unga nätkulturer sida 16) Jag tror att gränserna mellan privatliv och arbetsliv kommer suddas ut allt mer med tiden. Jag tror inte på att använda filter utan det handlar om hur vi ser på tekniken. Vi lever i ett globalt,digitalt samhälle där nätverkande blir allt viktigare. Facebook är ett exempel på detta där man upprätthåller både yrkesmässiga och privata kontakter på samma gång. Så i en modern organisation bör Facebook vara lika accepterad som telefonen.
    /Nicklas

    SvaraRadera