onsdag 24 mars 2010
Spam på Twitter
tisdag 23 mars 2010
Vad får man skriva i Wikipedia?
Jag har skapat ett konto, gick genom Wikipedia: Nybörjarkurs och skrev en liten artikel om Kiev Sjvtjenko universitet. Det var lite krångligt med formateringen och med bilder (som man kan ta från Wikimedia Commons - en databas med 6,291,248 mediafiler). Annars var det inte svårt.
Wikipedia kan betraktas som encyklopedi. Artiklarna skrivs ideellt av besökarna. På svenska Wikipedia bestämmer användarna genom demokratiska beslut på Tinget vad som är tillåtet att skriva.
Gäller det upphovsrättslagen? Ja, den som skriver något har upphovsrätten. Man får inte piratkopiera, varken när man lägger in texter eller när man återanvänder texter i andra sammanhang. Användarna har rätt att redigera varandras eventuella faktafel. Dessutom finns administratörerna som går igenom alla nya inläggen och rensar bort olämpligt material. Personen som försöker ladda upp kränkande informationen letas upp genom Wikipedia watch och ställs till svars.
måndag 15 mars 2010
CyberTools seminarium: Under huven på sökmotorerna
Den 20 maj i Malmö arrangerar SFIS seminarium "Under huven på sökmotorerna" - en heldag om webbsökmotorerna där teoretiska genomgångar varvas med praktiska övningar.
Frågeställningar som kommer att tas upp:
Sökmotorernas konstruktion och arbetssätt: Hur fungerar egentligen en sökmotor som Google? Hur rankas träffarna i träfflistan? Vad är PageRank och TrustRank?
Sökmotorernas innehåll: Vad indexeras av sökmotorerna och vad indexeras inte? Är begreppen "osynliga webben" och "djupa webben" fortfarande relevanta? Hur kan man hitta information som inte är indexerad av sökmotorerna?
Alternativ till sökmotorerna: På vilka sätt kan den sociala webben utnyttjas vid informationssökning? Hur kan du använda ditt nätverk? Hitta bilder, ljud och video Hur kan man använda sökmotorerna för att finna multimediafiler? Vilka specialsöktjänster finns det för bilder, ljud och video? Finns det speciella sökstrategier för multimedia?
Låter det intressant? Anmäl dig till kansliet@sfis.nu senast 10 maj
(begränsat antal platser)
Den 1 maj - RSS-dagen
söndag 14 mars 2010
Gamla skolmaterial (från 1937)
onsdag 10 mars 2010
Google-generation
I december 2009 gjordes uppskattningsvis fyra miljarder sökningar i webbsökmotorer om dagen i världen. Googles andel av sökningarna var 67 procent och informationssamhället är på många sätt ett sökmotorsamhälle.
Varför är det så många som använder just Google? Och kan egentligen alla utvärdera informationsrelevansen? Dessutom Google finns det massor med speciella databaser men det saknas kunskaper om deras användning. För några år sen skrev SvD om fallet då läkaren googlade efter behandlingsmetoder på en 5-årig pojke.
Det behövs mer kunskaper om inforamtionssökning, på olika nivåer. Man måste börja redan på mellanstadiet. Och det är skolbibliotekariers uppgift att undervisa i informationssökning och källkritik. Så tveka inte och be bibliotekarierna om hjälp!