onsdag 10 mars 2010

Google-generation


Den 5 mars åkte jag till Lund, på konferens "Framtidens informationstjänster" som arrangerades av Svensk Biblioteksförening. Det var fem föreläsningar och en var särskilt intressant för mig: "Digital Libraries for the Google-generation?" av Birte Christensen-Dalsgaard, VD vid Den Kongelige Bibliotek, Köbenhavn.

Allt fler använder Google för att hitta fram information dem behöver.
I december 2009 gjordes uppskattningsvis fyra miljarder sökningar i webbsökmotorer om dagen i världen. Googles andel av sökningarna var 67 procent och informationssamhället är på många sätt ett sökmotorsamhälle.


Varför är det så många som använder just Google? Och kan egentligen alla utvärdera informationsrelevansen? Dessutom Google finns det massor med speciella databaser men det saknas kunskaper om deras användning. För några år sen skrev SvD om fallet då läkaren googlade efter behandlingsmetoder på en 5-årig pojke.

Det behövs mer kunskaper om inforamtionssökning, på olika nivåer. Man måste börja redan på mellanstadiet. Och det är skolbibliotekariers uppgift att undervisa i informationssökning och källkritik. Så tveka inte och be bibliotekarierna om hjälp!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar