söndag 14 mars 2010

Gamla skolmaterial (från 1937)


Våren 2009 deltog jag i ett projekt på Carolina Rediviva - Uppsalas universitetsbibliotek. Projektet syftar till att bevara och tillgängliggöra gamla affischer med inriktningen mot skolmaterial: några planscherna - pedagogiskt redskap med konstnärliga och tydliga illustrationer (olika yrken), ett skolschema samt tidstypiska affischer. Då giditaliserade vi affischsamlingen från 1937, som tycks vara idealisk för digitalisering - en samling som i princip legat bortglömd, men som kan vara av stort värde för någon som studerar svensk historia, kanske i synnerhet om det är historiestudier med inriktning på bildspråk eller skolväsendet.


1937 var det ännu Art Deco som var den rådande stilen, sista åren innan andra världskriget bröt ut. En viss typ av människoideal kunde spåras i mycket bildkonst på 30-talet. På läroplanscherna är människorna blonda, rosiga och ser sunda ut. För den som söker material med ett konstnärligt intresse av perioden är både planscher och affischer relevanta.
Nu är dessa skolinriktade affischer - vårt kulturarv.
Visst är de fina?



1 kommentar:

  1. Underbara bilder, som nu kan komma till användning. Kul att du tipsar om detta.

    Projekt Runeberg, har scannat in över 300 000 sidor ur gamla böcker. I många av dessa finns bilder som på grund av ålder är fria att använda och kan vara mycket användbara. Sök t ex efter Iduns kokbok, Nordisk familjebok och Svenska Familj-Journalen.

    SvaraRadera